Sadržaj

Linkovi

 

Publikacije

Piše: Dr. Ivan Ožegović dr.med., Otorinolaringolog. Odjel za ORL KBD Zagreb

Ventilacijske cjevčice


Većina djece s rascjepom pate od recidivirajućih upala uha koje su posljedica disfunkcije mišića odgovornih za otvaranje ušća Eustahijeve tube. Da bi se spriječilo nakupljanje tekućine u srednjem uhu, liječenje se provodi manjim kirurškim zahvatom u općoj anesteziji. Otorinolaringolog napravi rez na bubnjiću (miringotomiju) u koji postavi ventilacijsku cjevčicu.

Cjevčica je izrađena od čvrste plastike ili metala i ostaje u uhu nekoliko mjeseci do godine, pa i duže. Cjevčica najčešće ispadne spontano, a ukoliko funkcija tube nije uspostavljena, potrebno je ponoviti zahvat.

Kod djece s dugotrajnom disfunkcijom tube, postavljaju se trajne cjevčice tzv. T-tubuli koje su izrađene od fleksibilnog Silastika (materijala sličnog gumi) i imaju oblik slova T. Ove se cjevčice postavljaju na isti način kao i obične, ali su zbog svojeg oblika fiksne i ne mogu spontano ispasti već ih odstranjuje kirurg.

U dobi od 6 do 10 godina, kod većine djece uspostavlja se uredna funkcija Eustahijeve tube i daljnje liječenje nije potrebno.

Operacija postavljanja cjevčica za prozračivanje  bubnjišta se može uraditi  tijekom op. na nepcu ili kao samostalan zahvat, pogotovu ako se radi o ponovnom postavljanju cjevčica. Ovisno o nalazima audiološke obrade koji pokazuju stanje u srednjem uhu zahvatu se može pristupiti u dobi od 3 ,mjeseca  pa nadalje. Nakon 6-8 mjeseci od postavljanja ,najčešće dolazi do spontanog izbacivanja ugrađenih cjevčica te ih je često potrebno ponovno ugraditi u bubnjiće. Ponekad je to potrebno ponavljati i do dobi  od 10 god.

Sve se ovo čini da bi se uz poboljšanje sluha ,izbjegle i moguće komplikacije tzv. seroznog otitisa prisutnog kod vašeg djeteta a one su :
      a) učestale upale srednjeg uha ,budući da je sekret koji se zadržava u srednjem uhu idealno hranilište za bakterije,
      b) trajno oštećenje sluha
c) stvaranje ožiljnog tkiva u bubnjištu-timpanoskleroza
      d) usporen razvoj govora

Neka od najčešćih pitanja roditelja čije dijete je kandidat za postavljanje cjevčica su:
- kada će dijete normalno čuti,
- kako mogu zaštiti djetetova uha od ulaska vode,
- što će se dogoditi ako dijete skoči u more ili bazen bez zaštitnih čepića,
- smije li dijete kojem su ugrađene cjevčice  letjeti avionom.

Sluh se vraća na normalu odmah nakon postavljanja cjevčica i pražnjenja tekućeg sadržaja iz srednjeg uha.

Nemoguće je zabraniti djetetu kojem su postavljene cjevčice  u uha, da se kupa i pliva. Zaštitni čepići  koji se mogu kupiti u ljekarnama pružaju dosta dobru zaštitu od ulaska vode.

Ako dijete i skoči u vodu bez zaštitnih čepića ne treba paničariti jer se najčešće neće ništa ni dogoditi. Ako ipak dođe do curenja iz ušiju, potrebno je ukapati u uha neke od antibiotskih kapi.
U slučaju daljeg curenja može se nakapati 3% vodikov peroksid. Par minuta nakon ukapavanja potrebno je ulaz u zvukovod obrisati maramicom, te ukapati antibiotske kapi. Kad bude moguće javiti se na pregled kod ORL specijaliste.

Ne postoji nikakva zapreka za let avionom budući da cjevčice omogućuju uredno izjednačavanje vanjskog atmosferskog pritiska i pritiska u srednjem uhu, a što nije bilo moguće prije postavljanja cjevčica zbog prisutne disfunkcije Eustahijeve tube .

Dan nakon postavljanja cjevčica dijete je sposobno za uobičajene aktivnosti a školska djeca za pohađanje školske nastave.
  
 

© Udruga Osmijeh 2007 - 2008 |webmaster| Naslovnica|Kontakt|Vrh stranice|

Stranica je zadnji put osvježena: 28/04/2020

 
Preporučeni preglednik Get Firefox Stranica je posjećena: hit counter puta.