Sadržaj

Linkovi

 

Publikacije

Piše: dr. sc. Predrag Knežević, dr med, maksilofacijalni kirurg, plastični kirurg glave i vrata, Klinička bolnica "Dubrava", tel: 01/290-3431, e-mail: pknezev@kbd.hr

Što trebaju znati roditelji djece s rascjepom

Roditelji su nakon rođenja zabrinuti za svoje dijete te s pravom postavljaju mnogobrojna pitanja. Najčešća pitanja su kako će njihova beba disati i jesti, odnosno zabrinuti su za osnovnu djetetovu egzistenciju. Nakon toga postavljaju pitanja o uzroku nastanka rascjepa te o načinu i tijeku liječenja. Ponekad roditelji tijekom trudnoće, na redovitom pregledu ultrazvukom, saznaju da će dobiti dijete s rascjepom. Bilo bi ih dobro uputiti u Centar gdje se liječe djeca s rascjepima te sve odgovore na pitanja mogu dobiti već prije rođenja njihove bebe.

Vrlo je važno roditeljima odgovoriti na sva pitanja, umiriti ih te objasniti liječenje. Malformacija se ne može riješiti odmah, no s pravovremenim uključivanjem pojedinih specijalista, liječenje će sigurno biti uspješno. Roditelji koji su upoznati s liječenjem, a prvenstveno mirna majka, bitan su preduvjet za normalan rast i razvoj djeteta.

Važno je da liječenje bude pravovremeno, te da se u liječenje uključi cijeli niz specijalista – tim za liječenje rascjepa. Timski pristup liječenju od najveće je koristi za dijete rođeno s rascjepom. Liječenje je dugotrajno, praktički do završetka djetetovog rasta, te niti jedan specijalist ne može samostalno pokriti sva područja tijekom liječenja. U tim za rascjepe su uključeni: neonatolog, maksilofacijalni kirurg, anesteziolog, logoped, otorinolaringolog, ortodont, pedijatar, psiholog, stomatolog, socijalni radnik. Timski rad podrazumijeva veliki broj specijalista no najčešće maksilofacijalni kirurg koordinira pojedine članove tima te dijete upućuje specijalisti koji je u to vrijeme djetetovog rasta najpotrebniji.

© Udruga Osmijeh 2007 - 2008 |webmaster| Naslovnica|Kontakt|Vrh stranice|

Stranica je zadnji put osvježena: 28/04/2020

 
Preporučeni preglednik Get Firefox Stranica je posjećena: hit counter puta.