Sadržaj

Linkovi

 

Publikacije

Piše: dr. sc. Predrag Knežević, dr med, maksilofacijalni kirurg, plastični kirurg glave i vrata, Klinička bolnica "Dubrava", tel: 01/290-3431, e-mail: pknezev@kbd.hr

Kako hraniti bebu s rascjepom

Većina novorođene djece s nekim od oblika rascjepa ima normalnu porođajnu težinu i gotovo sva se mogu hraniti na usta. Koliko god je to moguće treba izbjegavati i minimalno skratiti prehranu putem nazogastrične sonde i odmah uspostaviti fiziološki način hranjenja na usta.

Bebe sa samo djelomičnim rascjepom usne, uz odgovarajući položaj na dojci, mogu sisati, no bebe s potpunim rascjepom usne i nepca, budući da ne mogu ostvariti odgovarajući podtlak, ne mogu se dojiti. Važno je majke uputiti savjetom i pomoći im da hrane djecu bočicom i da se uz pomoć pedijatra prati djetetovo napredovanje na težini. Te prve savjete o hranjenju mogu dati neonatolozi, pedijatri ili sestre s dječjih odjela koje imaju veliko iskustvo u hranjenju djece s rascjepima.

Jedan od osnovnih savjeta je hraniti bebe u povišenom ili sjedećem položaju, koji spriječava ulazak mlijeka u nos te tako olakšava hranjenje i disanje. Također treba prekinuti hranjenje kada mlijeko ponekad i dospije u nos, te omogućiti bebi da se iskašlje ili kihne.

Roditelji mogu nabaviti dude posebno dizajnirane za hranjenje djece s rascjepom, posebne flašice no uz dovoljno strpljenja, nešto veću rupicu na dudi te povremeno lagani pritisak prstom na dudu bit će dovoljna pomoć bebi pri hranjenju.

Nema jedinstvenog savjeta niti «recepta» kako hraniti bebu s rascjepom no tijekom vremena majka i beba će pronaći njihov «najbolji način».

© Udruga Osmijeh 2007 - 2008 |webmaster| Naslovnica|Kontakt|Vrh stranice|

Stranica je zadnji put osvježena: 28/04/2020

 
Preporučeni preglednik Get Firefox Stranica je posjećena: hit counter puta.