Sadržaj

Linkovi

 

Publikacije

Piše: viša medicinska sestra Silvija Foršek, glavna sestra Odjela za malformacije i deformitete, Klinička bolnica "Dubrava", Tel: 01/290-2658

Dobro je znati kod prijema djeteta u bolnicu

U svakoj fazi liječenja djeteta sa rascjepom usne i/ili nepca sudjeluje i medicinska sestra vršeći prijeoperacijsku i poslijeoperacijsku zdravstvenu njegu, uvažavajući dobnu specifičnost djeteta. Sestre na odjelu dio su tima za liječenje i educirane su za specifičnosti njege i hranjenja djece s rascjepima. Važno je da dođete na dogovoreni datum primitka djeteta u bolnicu jer Vas tada čeka Vaše mjesto. Ako je dijete bolesno – prehlađeno, ima povišenu tjelesnu temperaturu, slabokrvno ili je preboljelo nedavno dječju zaraznu bolest bilo bi dobro da ranije javite promjene u zdravlju djeteta i odgodite Vaš termin. Primitak u bolnicu obavlja se radnim danom (ranije dogovoreni termin) u vremenu od 8-11 sati sa uputnicom za bolničko liječenje za dijete i majku (zdravi pratilac do 5-te godine starosti djeteta). Nakon obavljenog upisa u bolnicu roditelji sa djetetom i donesenim nalazima odlaze u anesteziološku ambulantu gdje liječnik anesteziolog utvrđuje da li je dijete spremno za planirani operativni zahvat. Ako je sve u redu roditelji daju pristanak za operaciju i anesteziju svojim potpisom na za to određene formulare. Tada se dijete sa majkom smješta u bolesničku sobu.

U bolnicu se donosi sav pribor za njegu i higijenu djeteta (jednokratne pelene, šampon, kupka, kreme…) ako je u pitanju dojenče donosi se i hrana koju dijete jede na bočicu, čaj, termos boca, preparati željeza i vitamini ili određena medikamentozna terapija koju dijete uzima kontinuirano.

Od trenutka prijema djeteta na odjel započinje prijeoperacijska priprema. Ako dijete iz nekog razloga nema sve potrebne nalaze započinje se sa prikupljanjem istih. Prvo se učine bezbolne pretrage uz prethodnu psihičku pripremu većeg djeteta kao što je audiološka kontrola (timpanomertija i ORL nalaz), EKG, ili RTG, uzimanje brisa nosa ili ždrijela za bakterijološke pretrage, a kada dijete stekne povjerenje u osoblje obave se laboratorijske hematološke i biokemijske pretrage tj. djetetu se izvadi krv iz vene. Brisevi se obavezno uzimaju s lokacije buduće operacije. Dobivene ili donešene nalaze obavezno još kontrolira pedijatar i pregleda dijete. Važna je i psihička priprema većeg djeteta za operaciju – da se ne boji bolničkog osoblja, igle, operacije- što se postiže razgovorom, igrom, crtežima… Ova priprema treba započeti već kod kuće, važno je da dijete zna da će ostati i neko vrijeme boraviti na odjelu, na neki način ga upoznati s onim što će vidjeti, kako, kada i što će mu se raditi. Slijedi fizička priprema koja započinje obavljanjem osobne higijene (kupanje ili tuširanje).

Na dan operacije dijete ne smije dobiti ništa na usta najmanje 6 sati prije operacije. Kod dojenčadi je najčešće zadnji obrok u 02 sata u jutro na dan operacije, iza toga ne smije uzeti niti vodu. Treba pripaziti da veće dijete ne uzme samo hranu ili tekućinu na usta. Ovo je vrlo važno, jer ako dijete nije na tašte mogu nastati ozbiljni problemi prilikom uspavljivanja djeteta. Po utvrđenom redoslijedu 30-45 minuta prije operacije medicinska sestra daje djetetu premedikaciju – injekciju od koje će dijete biti ošamućeno i ne smije ostati bez nadzora te se dijete odnosi u operacijsku salu. Jedna od specifičnosti našeg odjela je i to što se operacijska sala nalazi pri odjelu pa se djeca po operaciji odmah smještaju u svoje krevete a medicinska sestra istog trena skrbi o njima nadgledajući stanje i potrebe djeteta.

Nakon operacije sva djeca dobivaju lijekove protiv bolova, najčešće čepiće za rektalnu primjenu ili sirupe. Dva do tri sata nakon operacije ponudi se djetetu čaj ili voda na usta, a ubrzo nakon toga i nekakav lagani obrok. Dojenče dobije svoj normalni obrok na bočicu. Slijedeća 3-4 dana dijete dobiva sredstvo protiv bolova svakih 6-7 sati ako je potrebno, a ujedno mu se snižava tjelesna temperatura koja može biti lagano povišena u poslijeoperacijskom tijeku. Ovisno o nalazu mikrobiološkog brisa uzetog na dan dolaska u bolnicu djetetu se može odrediti i antibiotska zaštita najčešće u vidu sirupa za malo dijete ili tableta za veće dijete ( iznad 10-te godine života ). Duljinu boravka u bolnici po operaciji određuje isključivo liječnik operater.

Dobro je znati nakon operacije usne

Kao što je ranije spomenuto 2 sata po završetku operativnog zahvata dijete smije prvo piti, a ubrzo i jesti. Ako majka doji dijete dojku prvo opere i nakon toga može dijete staviti na prsa bez straha da će se nešto desiti. Ukoliko je dijete na „umjetnoj prehrani„ hrana se normalno priprema i daje se djetetu na bočicu. Bitno je da je dijete u naručju, da je glava povišena, a ne da dijete jede ležeći u krevetu. Duda se stavi tako da je kut suprotan od mjesta operacije, da u dudi uvijek bude hrana tako da dijete ne guta zrak. Dijete se par obroka može „buniti„ na takav novi način hranjenja. Treba mu vremena i strpljenja a pri hranjenju mu se može pomoći pritiskom prsta na dudu. Ne treba kupovati nove dude za dolazak u bolnicu, jer je dijete na staru naviklo a stara duda nije više tako kruta kao nova. Nakon obroka se dijete podigne u uspravni položaj da se riješi progutanog zraka.

Nekoliko dana po operaciji dijete će jesti i piti manje nego ranije, izgubit će na težini ali apetit će se ubrzo vratiti i ono će to nadoknaditi. Bitno je polako ga vratiti na ustaljeni raspored hranjenja kao što je bio prije operativnog zahvata. Jako je važno da majka veliku pozornost posveti čestom pranju svojih ruku, dojki prije podoja kao i svih predmeta koji dolaze u dodir s djetetom. Bočice, žličice, dude za hranjenje treba iza svakog obroka oprati i iskuhati. Duda varalica se ne smije koristiti. Vitamini i preparati željeza smiju se nastaviti davati. Par dana može biti prisutna oteklina na licu, usna i nešto duže, što je normalno i postepeno nestaje. Dijete se može normalno kupati po ustaljenim navikama (u jutro ili navečer), lice se može prebrisati vlažnim maramicama, umivati i mazati dječjom kremom.

Rana sa šavima se posebno njeguje. Najčešće se očisti fiziološkom otopinom i namaže Chloramphenicol mašću (Bivacyn ili Bepanthen krema), 2-3 puta na dan. Mast štiti antibiotski i mehanički, sprječava upalu i čisti ranu sprečavajući nastanak kraste. Sa vlažnom krpicom ili gazom mehanički se očisti donja i gornja usna od nakupljene hrane i naslaga. Šavi se odstranjuju sedmi dan po operaciji što za dijete nije trauma i nije bolno jer se vrši u operacijskoj sali uz laganu sedaciju i anesteziju djeteta. Odstranjuju se samo konci s vanjske strane usnice dok se sa unutrašnje strane sami razgrade za par mjeseci.

Nakon odstranjenja šava još mjesec dana koriste se prije navedene antibiotske masti. Neki šavi u nosu se namjerno ostave par mjeseci jer oni oblikuju nosnice. Nosnice se mogu nježno čistiti „bibo„ štapićima neovisno o šavima. U slučaju sasušene sluzi unutar nosnica može se ukapati par kapi čaja od kamilice ili sljeza, prokuhana voda ili Aqua Maris.

Nakon operativnog zahvata prvih 20-tak dana dijete dobije kartonske orukvice preko benkice ili bodija učvršćene zavojem. S njima dijete ne može dodirivati ranu, a skidaju se prilikom kupanja djeteta ili par puta u toku dana da bi se djetetu izmasirale ruke. Roditelji dok drže dijete u naručju moraju ga držati od sebe da ono ne može trljati usnu o njihovu odjeću.

Poželjno je da su uz dijete u bolnici samo roditelji radi osiguravanja mira, ali i po dolasku kući posjete rodbine poželjno je da se odgode.

Ukoliko dijete dobro jede i nema povišenu tjelesnu temperaturu dopuštene su i kraće šetnje na zraku. Antibiotski sirup daje se katkad preventivno da se izbjegne mogućnost infekcije ili ako nalaz bakteriološkog brisa ukazuje na neku patogenu bakteriju koja bi ugrozila uspjeh operirane rane. Koristi se 5-7 dana i daje se po točno određenom vremenu i količini davanja lijeka. Da bi dijete popilo točnu količinu lijeka koristimo špricu. Ona je sterilna pa se njome može navući sirup iz bočice, nasloni se na ugao djetetove usne i lagano se ukapa lijek. Iza lijeka djetetu se ponudi voda ili čaj da se ispere ostatak lijeka u ustima. Tjelesna temperatura može biti lagano povišena prva 2-3 dana kao odgovor organizma na operativni zahvat. Za to dajemo rektalne čepiće, oni snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, a ujedno uklanjaju bol. Čepić djeluje za otprilike 20-45 minuta i nakon tog vremena je idealno djetetu ponuditi jelo jer ga ne boli. Dijete se preznoji, naspava i nema bolova. Razmak između dva davanja mora biti barem 6 sati.

Ako kirurg drugačije ne odredi, mjesec dana nakon operacije mogu se koristiti razni gelovi koji se utrljavaju u ožiljak. Oni imaju za cilj sprečavanje nastanka ožiljka. Poželjno je da se ožiljak zaštiti od sunca zaštitnim faktorom većim od 50 što naročito vrijedi za proljeće i ljeto ali i za sva godišnja doba.

Dobro je znati nakon operacije nepca

Dva sata nakon operacije dijete smije piti i jesti. Prvo dobije čaj ili vodu i ako izrazi želju za jelom dobije „čokolino„. Iza svakog obroka obavezno djetetu treba dati tekućinu koja će isprati usnu šupljinu i naslage hrane nakupljene oko šava. Dovoljno je isprati tekućinom a ne čišćenje prstima, štapićima i sl. zato je važno da dijete često pije. Hrana mora biti meka, rijetka, dobro „ispasirana„ jer takva hrana ne zahtijeva žvakanje i lako se guta. Dijete hranu dobiva žličicom (malom i prokuhanom). Bočice s dudom i dude varalice ne smijete davati prvih mjeseci nakon operacije ali se smiju koristiti šalice sa kratkim kljunom. Tekućina se djetetu daje na čašu, žličicom ili špricom. Dijete ne smije jesti štapiće, čips, smoki, bombone, korice kruha, kekse, gume za žvakanje, odnosno sve što je tvrdo, ljepljivo, oštro i kruto jer bi se nepce moglo ozlijediti. Prvih dana djeca vole mliječne pudinge, jogurte, čokolino, gotovu dječju hranu te razne pasirane kašice – sve to mora biti razrijeđeno i dijete nakon takvog obroka mora popiti dosta tekućine. Dijete će možda prvi tjedan slabije količinski jesti i možda izgubiti na težini, ne treba ga siliti da jede (ali nije dobro ni da gladuje). Obično se apetit brzo vraća i dijete samo traži jesti. Obroci su česti jer je ova vrsta hrane lako probavljiva. Dijete treba piti dovoljno tekućine ali ne gazirane sokove. Hrana i tekućina ne smiju biti vrući, kiseli, slani jer time nadražuju ranu u ustima. Dijete treba hraniti strpljivo i polako da se ne bi izazvao podražaj na povraćanje.

Sve lijekove koje je dijete dobivalo prije operacije nastaviti davati i nakon operacije. Ovakvu vrstu hrane koristiti mjesec dana iza operacije, a od tada postepeno početi uvoditi tvrđu hranu. Sve dječje posuđe obavezno prokuhati prije upotrebe. Ne jedite pred djecom namirnice koje su njima privremeno zabranjene. Svako dijete je posebno i napredovat će različito od bilo kojeg drugog djeteta.

Kao posljedica rastezanja tkiva tijekom operacije oko uglova usana mogu se primijetiti kraste. Obično nestaju u toku prvog tjedna, a mogu se mazati dječjom kremom. Ovisno o vrsti operacije dijete može u ustima imati sašiven komadić gaze „tampon„. On je specifičnog mirisa i boje zbog praha jodoforma. Taj tampon je baktericidan, štiti nepce od ozljeda, pomaže zaustavljanju krvarenja i fiksira operirano područje. Zbog mirisa koji mijenja okus hrane dijete je dodatno nezainteresirano za hranu. Tampon je žicom i koncem pričvršćen da se ne pomiče, a odstranjuje se 4-6 dan po operaciji. Neka djeca drže usta otvorena i jezik isplažen jer tampon smanjuje prostor u ustima, zbog toga se sluznica suši i djetetu treba dati više tekućine. Djeca dodatno više sline jer im je otežano gutanje, kako općenito ne vole da ih se često briše bolje je djetetu svezati oko vrata „slinček„ ili platnenu pelenu. Tampon se skida u operacijskoj sali, dijete dobije sedaciju i kratku anesteziju, pa im to nije traumatično iskustvo. Preostali šavi se spontano resorbiraju za 1-3 mjeseca.

Dijete se smije normalno kupati po ustaljenim navikama, smije se umivati, brisati vlažnim maramicama. Ako djetetu curi nos ili ima zgusnutog sekreta u nosu, može se nježno odstraniti vlažnim „bibo„ štapićem.

Djeca nose kartonske orukvice preko bodija ili pidžame dugih rukava da se spriječi stavljanje prstiju ili drugih predmeta u usta. Dijete na ovaj način može koristiti ruke ali ih ne može saviti u laktu. Kartoni se mogu par puta u toku dana skinuti radi cirkulacije ali djeca ove dobi već su dovoljno jaka i snalažljiva pa ih mogu i sami skinuti i zato moraju stalno biti pod nadzorom. Najčešće ih dijete nosi 2-3 tjedna.

Prvih mjesec dana dijete će biti izuzetno vezano uz majku jer je ona simbol sigurnosti. Važno je da dijete ima mir, bez dodatnih posjeta ostale rodbine. U šetnju, na zrak, dijete smije ići ako nema povišenu tjelesnu temperaturu i ako je opće stanje uredno. Antibiotski sirup daje se katkad preventivno da se izbjegne mogućnost infekcije ili ako nalaz bakteriološkog brisa ukazuje na neku patogenu bakteriju koja bi ugrozila uspjeh operirane rane. Koristi se 5-7 dana i način davanja opisan je u poglavlju kod operacija usne. Iste upute kao i za operaciju usne vrijede i za čepiće i sirupe koji uklanjaju bol, snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu te smiruju dijete.

© Udruga Osmijeh 2007 - 2008 |webmaster| Naslovnica|Kontakt|Vrh stranice|

Stranica je zadnji put osvježena: 28/04/2020

 
Preporučeni preglednik Get Firefox Stranica je posjećena: hit counter puta.